De Vos Zwemtechniek - Vragen 1 - zwembaden,zwembad,leisure pools, lpw,riviera pools,unipool,kosten,prijs,prijzen,aanleggen,maken,doe het zelf,Lovendegem,Waarschoot,Evergem,Sleidinge,Belzele,Gent,Eeklo,Zomergem,Ertvelde,Wondelgem

FAQ

Staat u op het punt om een zwembad te kopen, of geniet u al langer van een eigen zwembad? Dan kan het altijd gebeuren dat u nog vragen heeft. Daarom sommen wij voor u een aantal vaak gestelde vragen op en beantwoorden we deze bondig. Wilt u graag meer informatie ontvangen of vindt u het antwoord op uw vraag hier niet terug, aarzel dan niet om ons te contacteren!

 

Hoe kan ik hinderlijke chloorgeuren vermijden?

Chloor is nodig om het water in een zwembad schoon te houden. De verschillende chloordeeltjes gaan zich binden met microben, en zo ontstaat er gebonden chloor die het water ontsmet. Wanneer chloor zich bindt met vuil, ontstaan er echter ook chloramines. Deze zorgen voor die hinderlijke chloorgeur. Wat kan u doen om dit tegen te gaan? Om te beginnen moet de zuurtegraad van het water neutraal gehouden worden, om te vermijden dat er nog meer chloramines ontstaan. Ook is het belangrijk dat zware bevuiling van het zwembadwater voorkomen wordt. Een degelijke zwembadfilter en een automatisch meet- en regelsysteem helpen u hierbij!

 

Wat is osmose?

Osmose wordt in de volksmond ook “polyesterrot” genoemd en is een typisch fenomeen dat optreedt bij polyester monoblok zwembaden of bouwkundige baden met een polyester interieur. Het ontstaat doordat het zwembadwater door de polyester wand kan stromen, waardoor er druk ontstaat die blazen veroorzaakt in het polyester. Na een tijdje knappen de blazen en kleuren ze zwart. Een hoge temperatuur van het zwembadwater zal dit proces bovendien ongunstig beïnvloeden. Polyfaser biedt u 20 jaar garantie tegen osmose (behalve verkleuring donkere baden).

 

Chloorvrij zwemmen tegen astma en allergiën, kan dat?

Een zo zuiver mogelijk zwembad, met toevoeging van zo weinig mogelijk chemicaliën, is een must voor astmapatiënten en mensen met allergieën of een gevoelige huid en slijmvliezen. Volledig chloorvrij zwemmen staat echter nog in zijn kinderschoenen. Wij doen we er daarom alles aan om het chloorgebruik van onze zwembaden zo minimaal mogelijk te houden. Kijk daarvoor eens bij “waterbehandeling”.

 

Hoe kan ik kalkafzetting op de randen van mijn zwembad voorkomen?

Kalkafzetting op de wanden van uw zwembad ontstaat wanneer de zuurtegraad van het zwembadwater uit balans geraakt. Onafhankelijk van de hoeveelheid kalk aanwezig in uw zwembad, wat streekgebonden is, is de oorzaak terug te vinden in een verhoging van de pH-waarde boven 8,0 en vooral boven 8,5. Het water wordt dan sterk alkalisch en kan, naast problemen van kalkafzetting, ook agressief worden voor de huid. De ideale zuurtegraad voor uw zwembad is 7,2; met een ondergrens van 7,0 en een bovengrens van 7,4.

 

Wat moet ik doen bij groen zwembadwater?

Indien het zwembadwater groen kleurt, kan u ervan uitgaan dat de ontsmetting van het zwembad onvoldoende was in een bepaalde periode, waardoor algenvorming is ontstaan. Om dit op te lossen moet u eerst de pH-waarde aanpassen met een correctievloeistof of -poeder. Na het corrigeren van de pH-waarde voegt u chloor toe; dit noemt men een chloor shock. Na de shock filtert u minstens 12 uur overdag en legt u daarna ’s nachts de installatie stil. De algen zullen reageren door intens groen te kleuren, alvorens te worden vernietigd en langzaam naar de bodem te zakken. Nu is het zaak om het zwembad te stofzuigen met zeer langzame bewegingen, om het fijne algenstof niet op te warrelen. Na het stofzuigen dient de voorfilter te worden gereinigd, de filter teruggespoeld en de fijnfilter gespoeld. Heeft de chloor shock niet geholpen, contacteer ons dan. Mogelijk heeft u dan te maken met een weinig voorkomende resistente alg.

 

Hoe stofzuig ik mijn zwembad met manuele stofzuiger?.

1. Je bevestigt de stofzuiger aan de telescopische stang dit is een eenvoudig kliksysteem – en vervolgens schuif je de vlottende slang op het voorziene aanzuigpunt van de stofzuiger.

2. Zet dan je stofzuiger in het water, bij voorkeur in een hoek van het zwembad, en breng de stofzuiger met slang tot de bodem van het zwembad.

3. Hierna neem je de vlottende slang – ter hoogte van de waterlijn – en druk je verticaal de vlottende slang meter per meter onder de waterlijn tot je het uiteinde bereikt. Nu is de vlottende slang ontlucht en kan je de andere zijde aansluiten op de stofzuigeraansluiting van je zwembad. Indien je zwembad niet beschikt over een afzonderlijke stofzuigeraansluiting dan kan je de vlottende slang  eveneens via de skimmer aansluiten. Dit laatste kan ook met een skimvac er tussen: dan kan het filtermandje op zijn plaats blijven.

4. Zorg ervoor dat de volledige zuigkracht van je pomp volledig werkt op de plaats waar je de stofzuiger aansluit (stofzuigeraansluiting, skimmer, …). Hiervoor is het soms nodig om bepaalde andere aanzuigen te sluiten middels de geplaatste bolkranen (vb. bodempot of skimmers sluiten).

5. Beweeg nu de stofzuiger zachtjes over de bodem van het zwembad en zuig het vuil op zonder het op te woelen. Wanneer de zuigkracht van de stofzuiger vb. halverwege de reinigingsbeurt verminderd is het mogelijk dat u tussentijds een ‘back wash’ – keerspoeling – dient uit te voeren. Na het reinigen van de zandfilter, want dat is wat je tijdens het keerspoelen doet, is de zuigkracht terug optimaal en kan je verder stofzuigen.

6. Na het stofzuigen zet je de filterinstallatie terug stil, verwijder je de stofzuiger en vlottende slang uit het zwembad en zet je alle kranen terug in oorspronkelijke stand.

Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Uw tuin-totaalpartner

Pyramidestraat 25A, 9920 Lovendegem - Tel 09 377 85 25 - Mail: info(at)kendevos.be - GEREGISTREERD & ERKEND AANNEMER

Webdesign: © 2019-2020 Ken De Vos